Zaštita okoliša

KAMPUS VARAŽDIN ŽIVI “ZELENO” 

Dizajn studentskog doma i cijelog kompleksa teži održivom razvoju i očuvanju okoliša u cilju da postigne emisiju štetnih plinova u atmosferu jednaku nuli.
Solarne elektrane na restoranu i novom domu, ekološki građevni materijali, korištenje kišnice kao sanitarne vode, sustavi dizalica topline voda-voda za grijanje i hlađenje, racionalno korištenje energije, niskoenergetska potrošnja, CNUS i energetski certifikat A+, samo su neke od karakteristika koje ovaj kompleks čine jednim od prvih takve vrste u ovom dijelu Europe. Povezanost dizalice topline restorana, novog studentskog doma i plinske kotlovnice u postojećem studentskom domu omogućava iskoristivost viška energije dobivene iz obnovljivih izvora energije (OIE) umjesto korištenja dobivene konvencionalnim načinom (plin).   U solarnom parku okruženi zelenilom, pored terase restorana posjetitelji centra se mogu odmoriti i relaksirati na solarnim klupama ili uz solarno drvo te čistom i besplatnom “zelenom” energijom napuniti svoje mobilne uređaje.   U kompleksu studentskog doma proveden je niz projekata poput informiranja i edukacije stanara-studenata, aktivno praćenje potrošnje energenata u domu kroz implementiranje Informacijskog sustava za gospodarenje energijom (ISGE), itd.

OTPAD

Od 7. studenog 2011. u kompleksu studentskog doma vrši se selektivno odlaganje otpada. Inicijalni pokretač projekta je Studentski odbor.

U prosincu 2015. godine SC je u suradnji s tvrtkom Čistoća d.o.o. i Gradom Varaždinom u neposrednoj blizini Studentskog doma i restorana postavio tri podzemna spremnika za smeće (papir, plastika, ostali komunalni otpad).

Izgradnjom i otvorenjem zgrade “novog doma” – objekta B, kapacitet postojećih podzemnih spremnika je proširen na ukupno dvanaest. Također u prostorijama kompleksa kao i vanjskim prostorima (dvorište, garaža, igralište…) korisnicima su na raspolaganju kante i spremnici za selektivno odlaganje otpada.

Naputak o postupku selektivnog odlaganja

Energetski certifikat zgrade – dom B

Energetski certifikat zgrade – restoran


SCVZ Menu
Promjena veličine fonta
Kontrast