Često postavljana pitanja

1. Kako možemo ostvariti pravo smještaj u studentskom domu ili subvenciju za studente smještene kod privatnih stanodavaca?
Pravo na smještaj u studentskom domu ili subvenciju za studente smještene kod privatnih stanodavaca može se ostvariti samo prijavom na Natječaj za dodjelu prava na subvencionirano stanovanje  redovitih studenata u studentske domove u Varaždinu i redovitih studenata smještenih kod privatnih stanodavaca u Čakovcu, Križevcima, Koprivnici i Bjelovaru.


2. Kada se raspisuje natječaj i vrijedi li ostvareno pravo za sve godine studiranja?
Natječaj se raspisuje svake godine krajem lipnja, a pravo se ostvaruje samo za jednu akademsku godinu (razdoblje od 1. rujna tekuće godine do 15. srpnja iduće kalendarske godine).


3. Provodi li se jedan jedinstveni natječaj za studentski dom i subvenciju ili se provode dva odvojena natječaja?
Provodi se jedan jedinstveni natječaj. Studenti prilikom prijave odabiru svoje prioritete (npr. oni koji žele  subvenciju za podstanare pod prioritet 1 odabrat će subvenciju,  ali mogu pod prioritet 2 odabrati  studentski dom ili obrnuto) ovisno o mjestu studiranja.


4. Imaju li izvanredni studenti pravo na smještaj u studentskom domu ili subvenciju za smještaj kod privatnih stanodavaca?
Nemaju. Prema Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje samo redoviti studenti mogu ostvariti pravo na subvencionirani smještaj.


5. Je li za prijavu na Natječaj potrebno je imati AAI korisnički račun?
Svi učenici srednjih škola u RH (račun pomoću kojeg su gledali e-dnevnik i sl.) i studenti imaju AAI korisnički račun. Za studente koji dolaze iz drugih država postoji link pomoću kojeg se može popuniti prijava na Natječaj.


6. Koliki je iznos subvencije za studente smještene kod privatnih stanodavaca?
Subvencija za studente smještene kod privatnih stanodavaca iznosi 200,00 kn (26,54 EUR) mjesečno.


7. Kako i kada se isplaćuju subvencije za studente smještene kod privatnih stanodavaca?
Subvencije za studente smještene kod privatnih stanodavaca isplaćuju se na tekuće račune studenata najčešće u prvom tjednu mjeseca za prethodni mjesec. Obavijest o isplati subvencija objavljuje se na našim web stranicama.

8. Možemo li imati tekući račun otvoren u bilo kojoj banci?
Za sada možete imati tekući račun otvoren u sljedećim bankama:
RBA, ERSTE, PBZ, ZABA, J&T, IMEX, PODRAVSKA, OTP, KENT, ADDIKO i HRVATSKA POŠTANSKA BANKA.


9. Kako se studenti razmještaju po sobama u studentskom domu?
Razmještaj studenata u određene kategorije soba vrši se putem web aplikacije na temelju rang liste prema bodovima ostvarenima na natječaju. Objašnjenje će biti dostupno uz konačne rezultate.


10. Mogu li studenti birati vrstu sobe ili cimera?
Uz konačne rezultate studente obavještavamo načinu i mogućnostima odabira soba i cimera.
Studenti mogu iz bilo kojeg rezervirati smještaj u sobu niže kategorije od one koju bi dobili po bodovima (npr. trokrevetnu).


11. Kada studenti mogu useliti u studentski dom?
Brucoši u dom mogu useliti od 16.9. Obavijest o datumu useljenja studenti dobiju mailom nakon konačnih rezultata, ali se objavljuje i na internetu.
Stariji studenti u dom mogu useliti od 1. rujna.
Studenti koji u dom ne usele do 10. listopada gube ostvareno pravo na smještaj.


12. Treba li student potvrdu liječnika da nema kontraindikacija za smještaj u studentski dom poslati na natječaj ili donijeti prilikom useljenja?
Potvrdu treba donijeti prilikom useljenja u dom, a ne je slati s natječajnom dokumentacijom.


13. Kada i kako se plaća stanarina za smještaj u studentskom domu?
Studenti račun za smještaj dobivaju e-mailom svakog prvog radnog dana u mjesecu i dužni su ga podmiriti do 5. u mjesecu, odnosno do datuma navedenog na računu kao datum dospijeća. Računi za stanarinu ne plaćaju se u domu već u banci, pošti, internet bankarstvom i sl.


14. Je li u studentskom domu dozvoljeno pušenje i konzumiranje alkohola?
Prema Pravilniku o domskom redu pušenje i konzumiranje alkohola u domu je zabranjeno i smatra se težim disciplinskim prekršajem. Studenti prilikom prijave na Natječaj potpisuju izjavu da su upoznati s Pravilnikom o domskom redu.


15. Trebaju li studenti donijeti svoju posteljinu?
Studenti ne trebaju donijeti svoju posteljinu. Posteljinu dobiju u domu i mogu je mijenjati svaka dva tjedna. O tome će biti izvješene detaljna obavijest na na prostorijama gdje se vrši zamjena posteljine te na oglasnim pločama.


16. Imaju li studenti u domu mogućnost pranja i glačanja rublja?
Imaju. Studenti mogu svaki dan od 7-21 sat prati rublje u samouslužnoj praonici smještenoj u Studentskom domu B (novi dom). U praonici se studenti besplatno mogu poslužiti daskom za glačanje i glačalom. Detaljnije obavijesti o tome također će biti izvješene na vratima praonice i oglasnoj ploči.


17. Smiju li studenti u sobama imati kuhala, grijalice i slična trošila el. energije?
Iz sigurnosnih razloga električna trošila kao što su pegle, rešoi, grijalice, kuhala i sl. nisu dozvoljena, kao ni priprema hrane u sobama. Za to postoje čajne kuhinje u kojima se nalaze potrebni uređaji.


18. Smiju li studenti imati televizor u sobama?
Ne smiju. U slučaju da HRT kontrola zatekne televizor u sobi student će platiti kaznu.


19. Je li ulaz/izlaz u studentski dom otvoren 24 sata ili ima kakvih ograničenja?
Studenti u dom mogu ući i iz njega izaći u bilo koje doba dana i noći pomoću kartice.
S dvorišne strane Studentskog doma A (stari dom) je ulaz za invalide u kolicima, dostavu i zaposlenike. S dvorišne strane mogu ući i studenti (od 6 do 24 sata) kada dovoze stvari, useljavaju, bacaju smeće i sl. Potrebno je pozvoniti na portafon i javiti se na recepciju.

20. Postoji li mogućnost smještaja u domu za roditelje, braću/sestre, dečka/djevojku koji bi došli u posjet studentu stanaru?

Moguć je smještaj za posjetitelje u slučaju da postoje slobodne sobe. Cijena noćenja u jednokrevetnoj sobi iznosi 63,75 kn (8,46 EUR) te u dvokrevetnoj sobi 49,75 kn (6,60 EUR).

SCVZ Menu