Zaštita okoliša

Fotografije uz članak 4

 

KAMPUS VARAŽDIN ŽIVI "ZELENO"

SVEUČILIŠNI KAMPUS VARAŽDIN smješten je u istočnom dijelu grada Varaždina. Glavni cilj je postati katalizator trenda održivog razvoja među svim sveučilišnim kampusima u zemlji. Postojeći studentski dom je adaptiran 2005. godine. 2014.g. je izvedena druga faza razvoja - izgradnja novog studentskog restorana. Posljednja faza će biti novi studentski dom čiji početak gradnje se planira 2016. godine. Dakle, ciljevi proširenja kampusa usmjereni su prema studentskoj zajednici, ali i šire, te svojim pristupom i idejom održivog razvoja žele novim generacijama usaditi snažniji osjećaj odgovornosti prema okolišu.

U postojećem Studentskom domu proveden je niz projekata poput informiranja i edukacije stanara-studenata, aktivno praćenje potrošnje energenata u domu kroz implementiranje Informacijskog sustava za gospodarenje energijom (ISGE), itd.

Zgrada Studentskog restorana koristi prirodne resurse (vodu, sunce, orijentaciju…) i sve kako bi se postigla što manja emisija štetnih plinova u atmosferi. Prilikom odabira prirodnih materijala za restoran izražen je jasan stav prema okolišu.

Energetski koncept Studentskog restorana

Energetski certifikat Studentskog restorana

Solarna elektrana - lokacija "Studentski restoran"

 

OTPAD

Od 7. studenog 2011. u Studentskom domu vrši se selektivno odlaganje otpada. Inicijalni pokretač projekta je Studentski odbor.

U prosincu 2015. godine SC je u suradnji s tvrtkom Čistoća d.o.o. i Gradom Varaždinom u neposrednoj blizini Studentskog doma i restorana postavio tri podzemna spremnika za smeće (papir, plastika, ostali komunalni otpad) pa studenti osim u kontejnere selektirani otpad mogu odlagati i u podzemne spremnike.

Naputak o postupku selektivnog odlaganja

 

J. Merlića 9, 42 000 Varaždin

* - obavezna polja